Sexmålsseger i derbyt mot Sävehof

Publicerad 2022-09-24 18:18
Frisksavehof
AHK numret större i lördagens hemmamatch mot Sävehof.

Säsongens första tvåpoängare är ett faktum. Under lördagen vann AHK hemma mot E20-rivalen IK Sävehof. Genom tungt skytte, från inte minst Mathias Pedersen (nio mål) och Max Granlund (sex mål), samt stabilt försvar- och målvaktsspel skrevs slutsiffrorna i Estrad till 33–27.

– Detta var ganska viktigt för självförtroendet. Skönt också att ge publiken lite tillbaka efter förlusten mot Helsingborg, kommenterade Pedersen efter slutsignal.

Alingsås kom till spel med två raka förluster i bagaget. Sävehof å andra sidan kom obesegrade i seriespelet.

AHK, som mönstrade en betydligt äldre startsjua än Sävehof, fick snabbt hål på bortalagets defensiv. Och ju längre matchen gick, desto bättre koll fick Alingsås bakåt.

Ledning 8–6 efter en kvart blev 16–12 med en minut kvar att spela av första halvlek. Två snabba Sävehof-mål fastställde paussiffrorna till 16–14.

De första 14 minuterna av andra halvlek fällde avgörandet. Rickard Frisk, som idag noterades för 16 räddningar, spikade igen kassen när det behövdes som mest. AHK var på tårna och vann majoriteten av närkamperna.

Men framför allt var Granlund och Pedersen extremt lyckosamma i skyttet från nio meter. Pausställningen 16–14 blev till 26–18 efter 44 minuter, varpå Sävehof svarade med sin tredje och sista time-out.

– Vi hade skottlägen senast också men då tvekade vi. Idag gjorde vi inte det. Det var det som var hela skillnaden, menade Franzén.

– VI krigade på och sprang med dem. Vi gjorde precis det vi hade pratat om. Det var bara några inspel bakåt som vi skulle tagit, sade Pedersen.

Därefter kunde AHK säkert ro i hamn derbysegern.

– Vi hade inte lika många tekniska fel som senast. Det var fler som vågade idag. Vi fick ihop vårt försvarsspel hyggligt. En fin seger. Sävehof var kanske lite mer slitna än vad vi var. Men vi tar två poäng och det är vi stolta för, fortsatte Franzén.

Nästa match spelas tisdag den 4 oktober borta mot HK Malmö.

Alingsås HK – IK Sävehof 33–27 (16–14)

AHK: Mathias Pedersen 9, Rasmus Torbjörnsson 7, Max Granlund 6, Oscar Gentzel 4, Adam Jöhnsson 3, Joshua Mesias Wästerlund, Christoffer Thor, Jonathan Sandberg, Fredrik Hellgren.

IKS: Adam Blanche 5, Pontus Brolin 3, Felix Möller 3, Sebastian Spante 3, Kelvin Roberts 3, Alexander Westby 3, Tryggvi Thórisson 2, Marcus Lennernäs, Lasse Pedersen, Sebastian Karlsson, Óli Mittún, Malte Celander.

Målvakter:

* AHK: Rickard Frisk 16/37=43%, Anton Hagvall 1/3=33%.

* IKS: Simon Möller 8/28=28%, Oscar Sävinger 4/13=30%.

Matchutveckling:

3–3 (5 min), 5–6 (10 min), 8–6 (15 min), 9–8 (20 min), 12–10 (25 min), 16–14 (30 min), 19–15 (35 min), 23–18 (40 min), 26–18 (45 min), 29–21 (50 min), 30–23 (55 min), 33–27 (60 min).

Startsjuan: Rickard Frisk, Christoffer Thor, Gustav Jönne, Rasmus Torbjörnsson, Max Granlund, Mathias Pedersen & Adam Jöhnsson.

Domare: Johan Gomér & Martin Gomér.

Publik: 1 093.