Ahk header ny2

"Gäller att vrida på huvudet"

Publicerad 2023-03-22 09:29
Bb221227jj053
Mikael Franzén om bland annat Hammarbys japanspel.

På onsdag kväll spelar Alingsås HK hemmamatch mot Hammarby IF. Vi tog ett kort snack med herrlagets huvudtränare Mikael Franzén som kommenterar spelarnas form, tabelläget i Handbollsligan samt motståndet i grundseriens sista hemmamatch.

– Det är viktiga poäng på spel. Det är det vi fokuserar mest på. Vi är inte klara för slutspel än och det vill vi gärna bli imorgon. Det är en oerhört viktig match för oss, inleder Franzén.

Till skillnad från er har Hammarby säkrat slutspelsplatsen. Eftersom ni ligger femma respektive fyra i tabellen finns det chans att ni möts i SM-kvartsfinal. Har ni råd att tänka så långt fram och på detaljer i spelet som man vill spara på?

– Nej, det har vi inte. Som sagt är vi inte klara för slutspel. Hammarby kanske kan tänka så, men vi måste göra allt för att vinna matchen. Vi kommer inte att spara på någonting. Vi går för att spela hem två poäng.

Handbollsligan är extremt jämn i år. Hur mycket tabell kollar du?

– Jag brukar inte kolla så mycket tabell. Det är en match i taget som gäller, man vet ungefär var man ligger i tabellen ändå. Det hjälper oss inte att kika på andra lag och deras matcher. Jag vet hur många poäng som krävs för att säkra slutspel, och det är två poäng till.

– Men det är en häftig serie. Det är några lag som har lyckats vara jämna under hela säsongen. Men vi övriga har haft perioder där det har gått upp och ner. Jag tror att det laget som åker ur kommer att ta rekordmånga poäng.

Sedan landslagsuppehållet v.10 har Alingsås HK spelat två matcher. Förlusten 23–30 i Partille mot Sävehof samt segern 39–33 mot Dukla Prag i söndags i Estrad.

Vad säger du om killarnas form?

– Formen är bra. Vi ser jättebra ut på träning. Sen hade vi en bedrövlig inledning mot Sävehof som ställde till det för oss ordentligt. Vi brände några frilägen och helt plötsligt var det 9–1 och rejäl uppförsbacke. Vi kom tillbaka till 26–22 men då dog matchen när vi gjorde lite misstag i 7-6. Det var absolut ingen rolig match.

Sävehof vann kontringsmatchen med nio kontringsmål mot ett...

– Ja, det där hänger ihop med första halvlek och vårt försvar- och målvaktsspel. Vi hade en räddning från våra målvakter samt ett anfallsspel där vi ibland tvekade lite i vår andra fas. Sen är det svårt att försvara sig när man skjuter skott som limmas av motståndarnas målvakt. Mot Sävehof tappade vi som sagt lite av springet i vår andra fas. Vi blev kanske lite glada för att vi klarat ett försvarsspel och spelade "safe", vilket vi inte ska göra. Självklart vill vi prestera bättre och vinna den kontringsmatchen mot Hammarby.

Hur lyder din analys av Hammarby som lag?

– Det är ett lag som har byggts upp under två säsonger nu. De hade visserligen Ahlstrand borta under höstsäsongen, men annars har det varit samma spelare under hela säsongen. De har ett ganska enkelt spel men gör det fantastiskt bra. De har väldigt många alternativ att välja på och ett självförtroende i laget. Hayder Al-Khafadji är duktig i mål och bra på att sätta igång kontringar. De har också hittat rollspelare som Max Gugolz och Anders Wik-Rydberg som går in bakåt och gör det jättebra. De har fått behålla sin trupp från i fjol och spetsat med spelare som Alexander Morsten.

Ett av Hammarbys signum under tränare Patrik Fahlgren är deras finurliga anfallsspel. Samarbetet mellan Gustav Davidsson och Edwin Aspenbäck har flera gånger om resulterat i läckra japanare.

– Hammarby har många bra halvdistansspelare på nio meter. Det gäller att vrida på huvudet som försvarsspelare och vara med på vad min spelare gör. Det går inte att bara titta boll, menar Franzén.

Sist AHK och Hammarby möttes gick stockholmarna segrandes med 29–25. Avkast i Estrad sker klockan 19.00 på onsdag kväll. Biljetter finns att köpa här: https://ahk.ebiljett.nu/Tickets/Choose/345?S=0.

Foto: Bildbyrån

Md logo 2
ANMÄLAN ÄR ÖPPEN - VÄLKOMMEN TILL ALINGSÅS OCH KEMPA HANDBALLSCHULE 2024!!
Md kop din biljett har
Md knapp klubbshop
Md knapp supportershop
Supportershop finnes numera på kansliet i Estrad och i foajén på herrarnas hemmamatcher. Välkomna!
Md vist llerupp ny
Md sparbanken 2 rader
Md vb  b
Md hbl herr logotyp st ende
Md 3 brands logo color rgb
Md atg primary fovanta dig mer
Md logo allsvenskan dam 2023
Md logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub