Ahk header ny2

AHK utslagna i SM-slutspelet

Publicerad 2024-04-10 21:01
Bb231214co012
Föll på målsnöret borta mot Ystad i match 3:5.

Precis som I match 2:5 skiljde det bara en boll mellan Ystad och Alingsås på onsdagskvällen. Tyvärr var det återigen Ystad som drog det längsta strået. Slutsiffrorna 30–29 (16–17) innebär att AHK:s slutspelsäventyr är över - och att Mikael Franzéns tolvåriga sejour i klubben är till ända.
– Det är jag som ska tacka för dem här tolv åren, sade "Frasse" efter slutsignal.

Från start till slut höll lagen relativt jämna spår i målprotokollet. Vid ett tillfälle (13:09) ledde Ystad med fyra bollar. Men annars skiljde det inte mer än tre bollar mellan lagen. Dessutom var lagen i likaläge flera gånger om i andra halvlek.

Det var dock Ystad som genomgående hade ett litet grepp om matchen. "Di vide" spelade för det mesta lugnt och behärskat i sin hemmaborg och tvingade AHK att hela tiden jaga ikapp. Och när väl AHK lyckades gå förbi i målprotokollet replikerade Ystad med detsamma. Som i den 55:e minuten, då Johan Nilsson satte dit 27–28, varpå Ystad svarade med tre raka mål. Efter det lyckades bara AHK göra ett ytterligare mål, vilket fastställde slutresultatet till 30–29 (16–17).

– Det var små marginaler idag. Men förlorar vi med 0–3 i matcher finns det inte så mycket att säga. Man måste göra sig förtjänt av segern, man får dem inte i ett slutspel, menade Johan Nilsson på vägen hem från Skåne.

Efter slutsignal hade huvudtränare Mikael Franzén följande att säga:

– Vi gjorde en bra match igen men vi vann inte. Det är deppigt att behöva konstatera det. Jag tycker att årets AHK verkligen är en fin grupp spelare som hade varit värda lite mer matcher. Men tyvärr var Ystad bättre än oss. De hade en bredd på ett annat sätt och lyckades få marginalerna på sin sida. På något sätt fick de spela matchen på deras premisser, inledde Franzén som fortsatte:

– Jag är ändå stolt över att vi lyckades höja oss såhär som vi som förening vill. Vi hittade tillbaka till ett försvarsspel som jag ändå tycker håller. På det viset tycker jag att jag lämnar en bra grund att stå på till nästa säsong. Sen är det ju surt att åka ut. Det finns inte så mycket mer att säga.

Vad sade ni till varandra i omklädningsrummet efter slutet?

– Jag försökte hålla ett tal men jag kunde knappt prata. Jag är stolt över gruppen och tycker att dem har gett allt. Jag kan inte kräva så mycket mer. Sen är det fortfarande så att tre raka inte är godkänt.

I och med kvällens nederlag är herrlagets säsong över. Så även Mikael Franzéns tid som huvudtränare i AHK. Totalt blev det tolv säsonger och 512 tävlingsmatcher för "Frasse".

– Det har varit tolv riktigt fina år. Alingsås är en härlig handbollsmiljö att vara i. Det är faktiskt jag som ska tacka för tolv år. Det är få förunnat att få vara med så länge. Det finns många fina människor runtomkring föreningen. AHK är en sån klubb som inte slår sig för bröstet utan jobbar hårt, vilket jag kan gilla. Att vara med och fajtas i slutspel varje år och samtidigt producera fina spelare är en trend som jag hoppas fortsätter. Jag tycker alla alingsåsare ska vara stolta när de kollar på matcher i Estrad eller på TV:n. Även när man ser lag i Europacupspelet eller det svenska landslaget ser man lite av AHK. Jag har en god känsla för den här föreningen, och är säker på att den kommer att leva vidare.

Kan vi förvänta oss att se dig på läktarna i Estrad till hösten?

– Ja, det lovar jag. Och även i Nolhaga, svarar Franzén med ett leende.

Franzén ska till sommaren ta över Redbergslids IK, klubben han vann sju SM-guld med som aktiv spelare. RIK ska till hösten spela i division 1 södra, där de bland annat ställs mot HP Alingsås.

Först väntar dock traditionsenligt föreningsarbete kopplat till Potatiscupen.

– Laget ska jobba på Potatiscupen nästa helg. Sen blir det avslutande träning på måndag och lite käk på Stures. Samma rutin, som det brukar vara, avslutar en av AHK:s största ledare genom tiderna.

Ystads IF – Alingsås HK 30–29 (16–17)

YIF: Julius Lindskog Andersson 8, Oskar Joelsson 7, Kasper Palmar 5, Anton Månsson 4, Philip Stenmalm 2, Kim Andersson 2, Hampus Karlsson, Linus Fernebrand.

AHK: Johan Nilsson 9, Max Granlund 5, Rasmus Torbjörnsson 4, Jesper Filén 3, Fredrik Hellgren 2, Albin Hägglund Junler 2, Alexander Regen 2, Gustav Jönne, Jacob Lundahl.

Målvakter:

* YIF: Erik Hvenfelt 14/41=34% + 0/1 7m, Alexander Lindén 0/0=0%.

* AHK: Rickard Frisk 5/30=17% + 0/2 7m, Emil Holmberg Schatzl 0/0=0% + 0/3 7m.

Straffar:

* YIF: 5/5.

* AHK: 1/1.

Utvisningar:

* YIF: 2x2 min.

* AHK: 2x2 min.

Matchutveckling:

3–2 (5 min), 5–4 (10 min), 9–7 (15 min), 11–9 (20 min), 15–12 (25 min), 16–17 (30 min), 18–18 (35 min), 21–19 (40 min), 23–23 (45 min), 26–25 (50 min), 28–28 (55 min), 30–29 (60 min).

Startsjuan: Rickard Frisk, Jesper Filén, Alexander Regen, Rasmus Torbjörnsson, Max Granlund, Fredrik Hellgren & Johan Nilsson.

Domare: Mattias Fält & Mikael Holm.

Publik: 2 243.

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Olof Thyrelius Ericson
Md logo 2
ANMÄLAN ÄR ÖPPEN - VÄLKOMMEN TILL ALINGSÅS OCH KEMPA HANDBALLSCHULE 2024!!
Md kop din biljett har
Md knapp klubbshop
Md knapp supportershop
Supportershop finnes numera på kansliet i Estrad och i foajén på herrarnas hemmamatcher. Välkomna!
Md vist llerupp ny
Md sparbanken 2 rader
Md vb  b
Md hbl herr logotyp st ende
Md 3 brands logo color rgb
Md atg primary fovanta dig mer
Md logo allsvenskan dam 2023
Md logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub