Ahk header ny2

AHK tog hem första semifinalen

Publicerad 2023-04-16 17:02
Bb230406jj061
Besegrade Vojvodina med 25–24 i Estrad.

Efter mycket möda var det hemmalaget Alingsås HK som drog det längsta strået i mötet med Vojvodina. Den första semifinalen i European Cup slutade 25–24 (13–13) i AHK:s favör.

Segern satt långt inne för Alingsås HK i första semifinalmötet med serbiska Vojvodina i EHF European Cup. Efter att gästerna lett större delen av matchen var det till slut hemmalaget som gick segrandes med 25–24. Rasmus Torbjörnsson satte det avgörande målet i matchens sista minut.

Resultatet innebär att AHK åker ner till Novi Sad nästa vecka med ett måls försprång. Returmötet spelas lördag 22 april klockan 20.00 i Serbien.

– Det var små marginaler idag. Semifinalen lever i allra högsta grad och vi vet om att det kommer bli jäkligt tufft där nere. Men Vojvodina är ett bra lag och vi märkte att de spelade lite på resultatet idag, sade Mikael Franzén några minuter efter slutsignal.

Spelmässigt hade AHK ett bra försvar- och målvaktsspel. Få Vojvodina-spelare lyckades i sina anfallssatsningar. Den rutinerade mittnian Barys Pukhouski var den som stack ut i bortalaget.

– Han hade lite lekstuga idag. Vi får titta lite extra på honom inför returmötet och försöka spela ner hans roll lite. Då är mycket vunnet, fortsatte Franzén.

– Han fick lite straffar och var ett hot, även om han inte gjorde mer än sex mål. Han skapade väldigt mycket för dem. Jag hoppas att vi har lärt oss lite mer av hans rörelser till returmötet, kommenterade Rickard Frisk.

En av AHK:s bästa spelare i Estrad var just Frisk. Målvakten fick bra träff från start och låg runt 40% i räddningsstatistik matchen igenom. Efter 60 spelade minuter noterades för han 16 räddningar totalt (44%).

– Vi gjorde det uppenbarligen bra bakåt eftersom vi bara släppte 24 mål. Jag tycker att båda lagen hade det tufft i anfallsspelet idag, berättade Frisk som sade följande om sin egen målvaktsinsats:

– Får man lite mer hjälp bakåt kan man komma igång lite och få lite bonusräddningar. Det är hela tiden ett utbyte. Med ett bra försvarsspel blir det oftast bra målvaktsspel.

Anfallsmässigt hotade Alingsås från många positioner. På nio meter visade Johan Nilsson fin skotteknik. Dessutom skrev samtliga kantspelare in sig i målprotokollet. Periodvis fick dock Vojvodinas aggressiva försvarsspel AHK:s offensiv att gå i stå.

– De spelade ett jäkligt tufft försvarsspel, och vi visste att de skulle gå ut aggressivt på oss. Samtidigt tyckte jag domarna var lysande, de tillät mycket. Sen ska man ha med sig att vi brände några fina lägen, menade Franzén.

Niometersspelarna Adam Jöhnsson och Hjalmar Macfie är inte i speldugligt skick och syntes på läktarplats idag. Hjalmar dras fortsatt med en axelskada, medan Adam brottas med en underkroppsskada.

– Vi behöver inte snacka hockeytermer. Adam har problem med sin ljumske, vilket han har haft sedan januari månad. Han har inte blivit av med det trots behandlingar. Om vi spelar med honom kan det gå riktigt illa. Därför är han borta resten av säsongen, berättade Franzén.

Rickard Frisk tror avslutningsvis att det blir en tuff bortamatch i Novi Sad kommande lördag.

– Jag tror att de kommer att prata om att spela ännu hårdare i försvar och slå på oss ännu mer. Sen är de nog inte helt nöjda med att göra 24 mål framåt.

Alingsås HK – Vojvodina 25–24 (13–13)

AHK: Rasmus Torbjörnsson 6, Mathias Pedersen 5, Johan Nilsson 4, Jesper Filén 3, Jonathan Sandberg 2, Gustav Jönne 2, Mathias Møller, Christoffer Thor, Fredrik Hellgren.

VOJ: Milos Grozdanic 7, Barys Pukhouski 6, Milan Milic 3, Gregor Ocvirk 3, Luka Rogan 2, Zivan Pesic 2, Fran Lucin.

Målvakter:

* AHK: Rickard Frisk 16/36=44%, Anton Hagvall 2/6=33%.

* VOJ: Fran Lucin 12/36=33%, Luka Arsenic 0/1=0%.

Straffar:

* AHK: 3/5.

* VOJ: 5/6.

Utvisningar:

* AHK: 3x2 min.

* VOJ: 5x2 min.

Matchutveckling:

2–2 (5 min), 4–5 (10 min), 6–8 (15 min), 9–9 (20 min), 10–10 (25 min), 13–13 (30 min), 14–15 (35 min), 16–17 (40 min), 19–19 (45 min), 20–21 (50 min), 22–23 (55 min), 25–24 (60 min).

Startsjuan: Rickard Frisk, Jesper Filén, Gustav Jönne, Rasmus Torbjörnsson, Mathias Pedersen, Oscar Gentzel & Johan Nilsson.

Domare: Justas Ivanauskas & Edvinas Jencevicius.

Publik: 597.

Md kop din biljett har
Md knapp klubbshop
Md knapp supportershop
Supportershop finnes numera på kansliet i Estrad och i foajén på herrarnas hemmamatcher. Välkomna!
Md vist llerupp ny
Md sparbanken 2 rader
Md vb  b
Md hbl herr logotyp st ende
Md 3 brands logo color rgb
Md atg primary fovanta dig mer
Md logo allsvenskan dam 2023
Md logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub