AHK möter Ystad i SM-kvartsfinal

Publicerad 2024-03-28 21:23
2931
Förlust i sista seriematchen.

AHK avslutade seriespelet i moll. Hemma mot Amo HK föll alingsåsarna med 29–31 (17–15). Nederlaget innebär att Alingsås ställs mot tvåan Ystads IF i SM-kvartsfinal.

Efter 25 spelade seriematcher var på det skärtorsdagen dags att ta Handbollsligan herr i mål. Alingsås avslutade grundserien med hemmamatch mot nykomlingarna Amo HK, som kom till Estrad med uppdraget att försöka undvika negativt kval.

Inför matchen hyllades hemmalagets Mikael Franzén, som alltså gjorde sin 509:e match som AHK-tränare. "Frasse" fick motta publikens jubel och en bukett blommor strax före avkast.

Tack vare stabilt försvar- och målvaktsspel kunde AHK tidigt ta tag i taktpinnen. Kontringsstarke Benjamin Helander var på hugget och bidrog till att AHK ledde 10–6 efter 18 spelade minuter.

Gästande Amo skulle dock repa sig och hämta ikapp avståndet i målprotokollet. I den 23:e minuten kvitterade den före detta AHK:aren Erik Östling till 11–11.

Därefter följde en målrik period. Tio mål gjordes under de sista sju minuterna. Lyckligtvis var det AHK som gjorde flest; i paus löd ställningen 17–15.

Amo inledde den andra halvleken bäst. De första nio minuterna vann gästerna med 6–3, vilket provocerade fram en time-out från AHK.

Genomgående under den andra halvleken slarvade AHK med boll. Flertalet tekniska fel gjorde vägen fram till två poäng lång och krokig. Totalt svarade Alingsås för 15 tekniska fel.

Under matchens sista 15 minuter var det Amo som höll sig kyligast framför mål. Högernian Gzim Salihi och högersexan Samuel Lindberg var stekheta och bidrog kraftigt till Amos triumf.

I och med slutresultatet 29–31 stannar Amo HK kvar i Handbollsligan. AHK slutar på sjundeplats och ställs mot tvåan Ystads IF i SM-kvartsfinal. Datum kommuniceras inom de närmsta dagarna.

Alingsås HK – Amo HK 29–31 (17–15)

AHK: Johan Nilsson 7, Benjamin Helander 7, Albin Hägglund Junler 5, Fredrik Hellgren 4, Rasmus Torbjörnsson 2, Adam Jöhnsson 2, Jesper Filén, Alexander Regen.

AMO: Gzim Salihi 9, Samuel Lindberg 8, Erik Östling 4, Jonas Jensen 3, Arnar Birkir Halfdansson 2, Lynx Beverskog 2, Vasko Sevaljevic, Anders Christiansen, Erik Rudvall.

Målvakter:

* AHK: Rickard Frisk 10/36=28%, Emil Holmberg Schatzl 0/0=0%.

* AMO: Nikola Matovic 6/27=22%, Erik Helgsten 0/4=0%.

Matchutveckling:

2–1 (5 min), 4–4 (10 min), 8–4 (15 min), 10–8 (20 min), 13–13 (25 min), 17–15 (30 min), 19–17 (35 min), 21–21 (40 min), 23–22 (45 min), 26–24 (50 min), 27–26 (55 min), 29–31 (60 min).

Startsjuan: Rickard Frisk, Benjamin Helander, Alexander Regen, Rasmus Torbjörnsson, Albin Hägglund Junler, Fredrik Hellgren & Johan Nilsson.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.

Publik: 1 377.