Ahk header ny2

"Väldigt glad och stolt över tjejerna"

Publicerad 2023-03-12 20:57
Damgladje18
Dagen efter-intervju med damlagets huvudtränare Amanda Forsberg Vallin.

Igår lördag blev Alingsås HK:s damer klara för allsvenskt spel säsongen 2023-24. En historisk uppflyttning för föreningen.

Beskedet kom strax efter slutsignal i matchen mellan S-hof och Alingsås HK i den sista omgången i division 1 södra. Djupt nere i katakomberna i Partille Arena meddelade AHK:s sportchef Christer Mårtensson att tabelltvåan Torslanda HK tackat nej till direktplatsen. Därför blir det tabelltrean AHK som tar klivet upp i landets näst högsta serie.

– Det känns så kul. Det känns som att målet är uppfyllt nu med den här tvåårsperioden sedan jag klev på det här tåget. Jag känner mig väldigt glad och stolt över tjejerna som genomför säsongen på det här fina sättet, berättar huvudtränare Amanda Forsberg Vallin med hes röst på söndagen.

För ledarstaben tog firandet på lördagskvällen slut ungefär vid midnatt, då de lämnade restaurang Skåål för hemfärd till Göteborg. Amanda misstänker att delar av spelargruppen fortsatte firandet långt in på natten.

– Det blev nog rätt så sent för många. Det kan jag tänka mig, fortsätter Forsberg Vallin med ett skratt.

Vilka styrde upp festen?

– Det var mest Mässing och Månriddare. De agerade festkommitté.

Hur mycket betyder avancemanget till allsvenskan för spelargruppen?

– Massor. Vi har ju spelare som redan är allsvenskt material idag. Sen kommer det jätteduktiga kullar underifrån och de behöver känna lugnet att det finns ett bra damlag att gå upp i. Det här är väldigt bra för Alingsås HK.

Hur ser du på sexmålsförlusten mot S-hof?

– Jag hade helst velat vinna den där matchen. Men igår var de bättre än oss. Deras målvakt Line Bergfeldt fick fruktansvärt bra träff på allting. Det är svårt att vinna när man bara gör 18 mål. Dessutom nollar de våra två bästa målskyttar från tidigare matcher i form av Kajsa och Filippa. Det blev lite avgörande.

– Det klart man var besviken vid förlust. Men målet från början har varit topp tre i serien, vilket vi klarade. Jag tror vi hade gjort oss bra i från oss i ett kval, men nu går vi direkt upp istället vilket är extremt roligt.

Forsberg Vallin berömmer spelarnas inställning och träningsvilja:

– Vi hade en grymt bra försäsong. Vi fick ihop laget att sträva mot samma mål. Det var tack vare det som vi lyckades vinna åtta matcher i rad i höstas. Sen är det svårt att hålla den nivån över hela säsongen. Men den starten var fantastisk. Det är många spelare som har lyft sig jättemycket.

En av förgrundsfigurerna i laget är Kajsa Lindberg Blohm som vann AHK:s interna skytteliga i division 1.

– Kajsa är en spelare som de flesta SHE-lagen inte hade tackat nej till. Hon visar sin klass jämt. Hon ger allt på träning och kämpar i alla övningar och situationer. Hon är professionell i allt hon gör. Det är verkligen en spelare som har gått i bräschen.

I takt med damlagets framgångar i seriespelet fick alingsåsarna upp ögonen för handbollspropagandan som visades upp i Nolhaga på helgerna. Hemma mot KvIK Sport samt hemma mot Kristianstad noterades ungefär 500 åskådare i "Skokartongen". Gamla och luttrade AHK:are har trängts med små flick- och pojklag på läktarna i hallen.

– Det har verkligen varit så roligt att spela i Nolhaga. Vi har verkligen märkt av skillnaden under säsongen. Vi kände redan av stödet i ATG Svenska cupen hemma mot Höör, men nu på sistone har det varit helt sjukt. Man vet ju att alingsåsarna kan hitta till Nolhaga. Det är sedan gammalt. Alingsås-publiken är värda ett allsvenskt lag.

För allsvenska AHK avslutas vårsäsongen med kvalspel i ATG Svenska cupen. Motståndare och speldatum är ännu oklart. Det blir dubbelmöte mot antingen Stenungsunds HK, IF Hellton eller KvIK Sport.

Vad väntar härnäst för er?

– Vi ska ha en avslutningsträning på torsdag. Då blir det en hel del fika skulle jag tro. Efter det blir det lite uppehåll. Det kan tjejerna behöva, innan vi drar igång träningen inför ATG Svenska cupen-kvalet och nästa säsong.

Vem löser fikabrödet?

– Vi får se. Jag fyller år ganska snart så jag ligger nog i riskzonen, skrattar Amanda, som hintar om att det kanske blir morotskaka som avslutningsfika på torsdag.

– Det vore fint. För Kajsas morfars skull. Han kommer alltid med morötter till oss efter matcherna.

Foto: Martin Larsen

Md kop din biljett har
Md knapp klubbshop
Md knapp supportershop
Supportershop finnes numera på kansliet i Estrad och i foajén på herrarnas hemmamatcher. Välkomna!
Md vist llerupp ny
Md sparbanken 2 rader
Md vb  b
Md hbl herr logotyp st ende
Md 3 brands logo color rgb
Md atg primary fovanta dig mer
Md logo allsvenskan dam 2023
Md logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub