Ahk header ny2

Alingsås HK:s herrlag gör sig redo för spel i Nolhaga.

Publicerad 2023-01-24 14:27
41391 frassejacob
​Onsdag den 25 januari spelas Lennart Fahlgrens minnesmatch i Nolhagahallen. Alingsås HK får besök av IF Hallby i den första och enda träningsmatchen inför vårsäsongen.

Matchen blir herrlagets första i Nolhaga på knappt tio år. Avkast sker klockan 19.00. Varmt välkommen på handboll - tillsammans hedrar vi Lennart!

Den 13 mars 2013 spelades den sista elitseriematchen i Nolhagahallen. Alingsås HK besegrade HK Drott med 32–25. Det var också den senaste gången AHK:s herrar spelade en tävlings- eller träningsmatch i "Skokartongen".

Nu på onsdag är det dags igen, när AHK får besök av IF Hallby i Lennart Fahlgrens minnesmatch.

Herrlagets huvudtränare Mikael Franzén ser fram emot träningsmatchen, som alltså spelas en vecka innan återstarten i Handbollsligan.

– Det ska bli kul. Nolhaga är en speciell plats och en häftig hall att spela i. Vi vill testa de saker som vi har tränat på under januari månad. Det är ingen anspänning inför matchen, men vi vill gärna se att våra grejer stämmer, berättar "Frasse", som också kommer med ett glädjebud inför matchen.

– Jacob Lundahl har gått 100% på våra träningar och kommer att spela på onsdag.

Matchen blir Lundahls första sedan knä- och benskadan som han ådrog sig i mötet med Vinslövs HK i ATG Svenska cupens gruppspel tidigare i höstas.

– Det ska bli fantastiskt roligt att spela igen. Efter fem månader på läktaren ska det bli skönt att komma tillbaka på plan. Sen får jag se hur mycket jag orkar spela. Jag lär ju ha pingislungor, berättar Lundahl med ett leende på läpparna.

Däremot kommer varken Johan Nilsson (korsband) eller Oscar Gentzel (ljumske) till spel. Franzén rapporterar att de båda behöver vänta ett litet tag till innan de bedöms vara i speldugligt skick.

Hur lyder er utvärdering av höstsäsongen?

– Om bara tittar resultatmässigt är det VG. Absolut. Med tanke på den svaga starten som vi fick i serien är en fjärdeplats ganska starkt. Att sen dessutom nå semifinal i cupen samt avancemang i Europa. Spelmässigt är det dock bara godkänt, menar Franzén.

Vad har ni lagt fokus på under VM-uppehållet?

– Handbollsmässigt är det ju ofta anfallsspel som är svårast att få till. Det är det vi har tittat på mest, helt klart. Där finns vissa saker som vi vill förbättra. Vi vill exempelvis bli bättre i 6-5, som procentmässigt har varit lite dåligt under hösten. Sen har vi självklart gått igenom försvaret också samt byggt på oss lite fysik.

Att spela en vänskapsmatch till Lennart Fahlgrens minne är en tradition med många år på nacken. Lennart Fahlgren, född 1963, satte ett stort avtryck i Alingsås HK:s historia, både som person och spelare. I Alingsås HK fostrades han, blev sedan juniorlandslagsman och värvades till Västra Frölunda. Under tiden där insjuknade Lennart i sjukdomen MS. Han spelade handboll ytterligare några år, men avled 1994 31 år gammal.

Föräldrarna, Barbro och Bengt-Åke Fahlgren, startade en fond till Lennarts minne och ur den fonden delas varje år ut ett eller flera stipendier till ungdomsledare eller spelare i Alingsås HK.

Vilken bild har du av Lennart, Mikael?

– Att det var en talangfull kille som brann för handboll. Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt.

Man brukar få höra att svenska idrottsföreningar är dåliga på att hylla sina gamla hjältar. Håller du med om det?

– Ja, absolut. Men jag kan samtidigt tycka att den här svenska jantelagen är ganska härlig. Jag kan bli lite trött på alla idrottsgalor och Mästarnas mästare-program. Det är bättre att man hyllar idrottarna genom att komma och kolla på dem istället. Sen är Lennart Fahlgrens minne något helt annat. Han var en juniorlandslagsspelare och hade framtiden för sig. Det ska bli fint att uppmärksamma Lennart på onsdag och skicka en tanke på hur livet inte kan bli. Förhoppningsvis blir vi många som gör det i Nolhaga.

Har du något minne från Nolhaga som du vill dela med dig av?

– Ja, ett av mina bästa handbollsminnen är faktiskt från Nolhaga. Det var en kvalmatch mellan AHK och Saab på 1990-talet. Jag minns inte exakt när den spelades eller vad som var på spel. Men jag minns trycket och stämningen. Det var mäktigt att se AHK springa ut till tonerna av det gamla TV-programmet Naturrutan.

Avkast mellan Alingsås HK och IF Hallby sker klockan 19.00 på onsdag i Nolhagahallen.

Olof Thyrelius Ericson
Md kop din biljett har
Md knapp klubbshop
Md knapp supportershop
Supportershop finnes numera på kansliet i Estrad och i foajén på herrarnas hemmamatcher. Välkomna!
Md vist llerupp ny
Md sparbanken 2 rader
Md vb  b
Md hbl herr logotyp st ende
Md 3 brands logo color rgb
Md atg primary fovanta dig mer
Md logo allsvenskan dam 2023
Md logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub