Ahk header ny2

Niclas Barud avslutar karriären

Publicerad 2022-03-04 10:23
Niclas barud pr
När Alingsås spelar sin sista match för säsongen så innebär det även slutet på en 18 säsonger lång karriär på elitnivå för Niclas Barud. Mittsexan har hunnit med spel i tre länder och genom åren vunnit totalt sex titlar.

– Jag har spelat länge och nu känner jag att tiden som krävs för spel på elitnivå inte längre finns. Vi har nyss fått vårat tredje barn och jag vill kunna vara en mer närvarande pappa under mina barns uppväxt, säger Niclas Barud.

Niclas Barud, 33, har HK Aranäs som moderklubb men det var i Sävehof som han fick sitt genombrott på seniornivå. Under åtta säsonger vann han tre SM-guld. De två sista med Mikael Franzén som tränare. Sedan följde fem säsonger utomlands. Tre i danska Ålborg och två i tyska Frisch auf Göppingen, vilket gav ett danskt mästerskapsguld och två segrar i EHF-cupen med Göppingen. Det har även blivit 44 landskamper och två mästerskap för Niclas – EM 2012 och VM 2015.

– Det finns många delar i karriären som jag minns med glädje. Säsongerna vi tog SM-guld lärde jag mig väldigt mycket som krävdes för att bli utlandsproffs vilket såklart var en barndomsdröm, precis som att spela i landslaget. Titlarna med Ålborg och Göppingen är också stort men jag är även väldig stolt över att ha fått bära kaptensbindeln i Alingsås under tre säsonger, säger Barud.

Inför säsongen 2017-18 återvände Niclas till svenska handboll och till Alingsås HK där han nu gör sin femte säsong. Han är lagkapten sedan tre säsonger och har spelat över 100 matcher och gjort närmare 200 mål i den blå tröjan.

– Från första stund har vi känt oss väldigt välkomna i Alingsås som är en fin och familjär förening och jag är glad över att ha spelat här. Resultatmässigt tycker jag att vi har gjort det bra och säsongen när slutspelet ställdes in tror jag verkligen att vi hade vunnit SM-guldet. Vi var bra då, säger Niclas och blickar framåt mot avslutningen av säsongen.

– Jag hoppas verkligen att det blir en lång vår och att vi kan spela hem ett SM-guld till Alingsås. Det vore en perfekt avslutning.


MIKAEL FRANZÉN, TRÄNARE: "En fin karriär tar slut efter säsongen. Niclas är en riktigt bra lagspelare och en trygg punkt och förebild för de yngre spelarna. Vi har kamperat ihop i många år och det är fin resa Niclas har gjort med medaljer både i Sverige, Danmark och Tyskland och en mängd landskamper. Nu har vi några goa veckor kvar där vi tillsammans med "Barren" ska göra ett riktigt fint avslut. Stort tack Niclas för alla år som jag har fått vara din tränare."


CHRISTER MÅRTENSSON, SPORTCHEF: "Redan från första kontakten med Niclas och hans familj nere i Göppingen kände jag att den här värvningen var helt rätt för Alingsås och det har med tiden blivit en signering som jag är väldigt stolt över. Nu har Niclas familj vuxit och han väljer att avsluta karriären men jag hoppas att han med sin personlighet och sitt kunnande i framtiden vill vara en del av vår organisation, och att vi gemensamt kan hitta en bra och lämplig roll för Niclas."

Martin Larsen
Md kop din biljett har
Md knapp klubbshop
Md knapp supportershop
Supportershop finnes numera på kansliet i Estrad och i foajén på herrarnas hemmamatcher. Välkomna!
Md vist llerupp ny
Md sparbanken 2 rader
Md vb  b
Md hbl herr logotyp st ende
Md 3 brands logo color rgb
Md atg primary fovanta dig mer
Md logo allsvenskan dam 2023
Md logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub