Ahk header ny2

Benjamin Helander åter till Alingsås

Publicerad 2022-12-18 11:40
Benji pr
Det blir ett kärt återseende för Estradpubliken nästa säsong när vänstersexan Benjamin Helander återvänder till Alingsås HK. 24-åringen som har tre tidigare säsonger med Alingsås i Handbollsligan har de två senaste åren spelat i Bundesliga för Rhein-Neckar Löwen.

Benjamin Helander kom till Alingsås och handbollsgymnasiet redan som 15-åring. Efter militärtjänstgöring i Finland och spel med tidigare klubben BK46 återvände han säsongen 2018/19 och gjorde debut i Handbollsligan. Därefter blev det tre säsonger med 108 matcher och 366 mål som facit. Säsongen 2020-21 räckte hans 144 mål till en åttondeplats i den totala skytteligan.

Med ett år kvar på kontraktet med Alingsås kom frågan från den tyska storklubben och varken "Benji" eller Alingsås HK tvekade då att det var rätt väg att gå för den unge finländaren.

– Tiden i Tyskland har varit väldigt lärorik och jag är glad att jag tog chansen. Det ställs stora krav och finns stora förväntningar i en toppklubb i Bundesliga. Jag tycker att jag har utvecklat min defensiv och i övrigt hoppas jag att jag är två år klokare, säger Benjamin Helander.

I Tyskland blev det första säsongen 20 matcher och 64 mål. Innevarande säsong har Helander hunnit spela 16 matcher och svarat för 29 mål. Kommande tre säsongerna blir det dock den svenska publiken som får njuta av kantartisten.

– Den senaste tiden har jag haft lite hemlängtan och då kunde jag inte se något annat alternativ än Alingsås HK som är en fantastisk miljö att spela handboll i och där jag kan fortsätta att utvecklas. Truppen tar steg framåt hela tiden och jag tror att vi kan vara med och utmana om de främsta placeringarna de kommande åren. Jag vill inget hellre än att ta ett SM-guld med Alingsås.

Benjamin Helander kommer att bilda kantpar med Jesper Filén som har ett år kvar på sitt kontrakt. Det innebär att Christoffer Thor lämnar men ny klubb är inte klar för hans del.


Mikael Franzén, tränare: "Vissa spelare kan vi inte säga nej till och Benjamin är en sådan. Ett superproffs med otrolig högstanivå både i hastighet och avslutningsteknik. Dessutom ett energiknippe med vinnarinställning både på och utanför planen. Thor har tillsammans med Filén gjort det fantastiskt bra och vi är väldigt nöjda över deras utveckling men i och med den här möjligheten så blir vi tyvärr en spelare för mycket på vänstersex."


Christer Mårtensson, sportchef: "Vi har hela tiden en dialog med våra utlandsproffs och när en toppspelare i en storklubb vill tillbaka så finns det ingen tvekan. Att vi dessutom kan skriva kontraktet på tre år är extra glädjande. Värvningen har gjorts möjlig tack vare en nystartad extern grupp som kallas Club 10. Ett stort tack till de personer som ingår där."

Martin Larsen
Md kop din biljett har
Md knapp klubbshop
Md knapp supportershop
Supportershop finnes numera på kansliet i Estrad och i foajén på herrarnas hemmamatcher. Välkomna!
Md vist llerupp ny
Md sparbanken 2 rader
Md vb  b
Md hbl herr logotyp st ende
Md 3 brands logo color rgb
Md atg primary fovanta dig mer
Md logo allsvenskan dam 2023
Md logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub